Funkcja Proszę o rozwiązanie tych przykładów bo wg nie rozumiem ich ..
Angella: Funkcja f jest opisaa za pomocą wzoru.Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.pamiętaj o okresleniu
dziedziny funkcji:
| | (x−0,5)(x+0,5) | |
a) f(x)= |
| = |
| | 4x−2 | |
| | 1−25x2 | |
d)f(x)= |
| = |
| | (5−x)(5+x) | |
| | 49−x2 | |
e)f(x)= |
| = |
| | (x+3)(x−7) | |
23 wrz 18:38
Ann: a) D=R\{0.5}
miejsca zerowe: {−0.5}
b)D=R\{−1.5}
miejsca zerowe: {1,5}
c)D=R\{−2}
miejsca zerowe: {0,2}
d)D=R\{−5,5}
| | 1 | | 1 | |
miejsca zerowe: {− |
| , |
| } |
| | 5 | | 5 | |
e)D=R\{−3,7}
miejsca zerowe: {−7}
23 wrz 18:49
ale urwał: e)
X+3≠0
x−7≠0
Dziedzina R/{−3,7}
miejsce zerowe
49−x2=0
x=7
resztę samodzielnie
23 wrz 18:49