liczby
damn: Wyznacz cyfrę jedności liczby 2325+2523
23 wrz 18:36
sushi_gg6397228:
wypisz kolejne cyfry jednosci dla
31=..
32=..
33=..
34=..
35=...
36=..
jak cos zauwazysz to dobrze, jak nie to lcizysz dalej az do 23 potegi
to samo z
51=..
52=...
53=..
...
23 wrz 18:39
Buuu:
31 = 3 ⇒ 231mod10 = 3
32 = 9 ⇒ 232mod10 = 9
33 = 27 ⇒ 233mod10 = 7
34 = 81 ⇒ 234mod10 = 1
35 = 243
Cykl co 4 potęgi
25:4 = 6r1
Zatem 2325 = ......(4cykle + 1'skok') = ....3
5nmod10 = 5 ⇒ 25nmod10 = 5
3+5=8
23 wrz 18:44
damn: 3
9
7
1
3
9
7
1
dwurdziesta piąta to 1
przy piatce zawsze jest 5.
Czyli 6 to cyfra jednosci?
23 wrz 18:45
Buuu:
Sushi nie dość, że prościej, to i szybciej
23 wrz 18:46
damn: ah zle policzyłem, 23 to 3.
Ale dlaczego sprawdzam 3 i 5 do potęg?
23 wrz 18:47
sushi_gg6397228:
3,9,7,1 (4sztuki)
3,9,7,1 ( 5−8)
...
3,9,7,1, (21−24)
3 25sztuka
23 wrz 18:48
sushi_gg6397228:
jakie masz cyfry jednosci w tych liczbach
23 wrz 18:48
Buuu: Bo w mnożeniu liczb całkowitych o cyfrze jedności decydują wyłącznie cyfry jedności.
prościej mnożyć 3*3*3 niż 193*193*193 aby zobaczyć efekt.
23 wrz 18:48
damn: aha, dzięki, nie wiedziałem.
23 wrz 18:50
damn: nie wiem jak to jeszcze zrobić.
Uzasadnij, że spośród dziewięciu liczb naturalnych można wybrać co najmniej dwie takie, których
różnca dzieli się przez 8.
23 wrz 18:50
Eta:
@ sushi
232012 , też tak będziesz liczył?
23 wrz 18:53
sushi_gg6397228:
chyba zgubiles kolejnych
23 wrz 18:53
Buuu:
n, n+1, n+2, n+3, n+4, n+5, n+6, n+7, n+8,
c. n. w.
23 wrz 18:53
damn: zgubiłem, ale naturalnych dodatnich. Nie ma kolejnych
23 wrz 18:57