Rozwiąż równanie (wielomiany, wartość bezwzględna)
Madzia: Rozwiąż równanie , kurcze gubię się, głupie wyniki mi wychodzą, jeśli mógłby mi ktoś rozwiązać
żebym wiedziała gdzie popełniam błąd

|x
3 − x| + x
2 −1 = 0
|8x
3 − 1| = x − 8x
2
Z góry dziękuje
23 wrz 18:36
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia to sie sprawdzi
23 wrz 18:39
Madzia: gdy zrobiłam x(x−1)(x+1) > 0 no to teraz wychodzi mi kilka miejsc 0 i jak mam wyznaczyc
dziedzine?
23 wrz 18:41
Madzia: na prawde nie mam siły do tego zadania, gdzie się da tam popełniam błędy, gdy bym miała
zrobione jakieś zadanie analogicznie do tego to bym coś może zrozumiała ale nie wiem co
zrobić, jeśli ktoś mógłby mi rozwiązać albo dać jakiś przykład
23 wrz 18:44
sushi_gg6397228:
masz 3 miejsca zerowe −1,0, 1 robisz fale
23 wrz 18:45
Madzia: no ale no spoko, wyznaczam dziedzine i w dalszych obliczeniach wychodza mi 2 miejsca zerowe z
czego obydwa pasuja do dziedziny.... a w odp jest tlyko 1 , moglbys mi to przeliczyc i napisac
jak to wyglada?
23 wrz 18:57
sushi_gg6397228:
aby pozbyc się |..| rozpatrujesz przypadki
dodatnie dla x ∊ ....
ujemne dla x ∊ ...
zapisuj i pokazuj co tm wychodzi
23 wrz 19:01
pigor: ... ja bym robił np tak :
|x3−x|+x2−1= 0 ⇔ |x
3−x|= 1−x
2 ⇔ x
3−x= 1−x
2 ∨ x
3−x= x
2−1 ⇔
⇔ x
3+x
2−x−1= 0 ∨ x
3−x
2−x+1= 0 ⇔ x
3−x+ x
2−1= 0 ∨ x
3−x− x
2+1= 0 ⇔
⇔ x(x
2−1)+1(x
2−1)= 0 ∨ x(x
2−1)−1(x
2−1)= 0 ⇔ (x
2−1)(x+1)= 0 ∨ (x
2−1)(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x+1)
2=0 ∨ (x+1)(x−1)
2=0 ⇔
⇔ (x=1 ∨ x=−1 −dwukrotny) ∨ (x= −1 ∨ x=1 − dwukrotny) , a więc
x∊{−1,1} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|8x3−1|= x−8x2 ⇔ 8x
3−1=x−8x
2 ∨ 8x
3−1=8x
2−x ⇔
⇔ 8x
3+8x
2−x−1=0 ∨ 8x
3−8x
2+x −1=0 ⇔ 8x
2(x+1)−1(x+1)=0 ∨ 8x
2(x−1)+1(x−1)=0 ⇔
⇔ (x+1)(8x
2−1)= 0 ∨ (x−1)(8x
2+1)= 0 ⇔
x= −1 ∨ 8x
2=1 ∨
x=1 ⇔
| | 1 | |
⇔ x=±1 ∨ x=± |
| ⇔ x∊{−1,1,−14√2, 14√2} . ...  |
| | 2√2 | |
23 wrz 19:02