pilne
Raf: Czy mógł by to ktoś rozwiązać równanie prostej stycznej do f(x) = log2 x x0 =64
23 wrz 18:23
pigor: ... otóż f(64)= log
264=log
22
6 = 6= y
o , więc (x
o,y
o)= (64,6), a ponieważ
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= (log2x)'= |
| , to f'(64}= |
| , zatem z "gotowego" równania stycznej |
| | xln2 | | 64ln2 | |
y−yo=f'(xo)(x−xo) :
| | 1 | | 1 | | 64 | | 1 | | 1 | |
y−6= |
| (x−64) ⇔ y= |
| x− |
| +6 ⇔ y= |
| x− |
| +6  |
| | 64ln2 | | 64ln2 | | 64ln2 | | 64ln2 | | ln2 | |
23 wrz 18:39
Raf: dziękuję Ci
23 wrz 19:05