Zadanie
Marta: | | 3 | | 1 | |
Liczbą odwrotną do liczby 5 |
| − 2 |
| * 3√−8 jest |
| | 11 | | 11 | |
23 wrz 17:59
sushi_gg6397228:
ile to jest 3√−8
23 wrz 18:00
23 wrz 18:04
sushi_gg6397228:
podalas to samo; chodzi o wynik koncowy
jak mamy √25= 5 a Ty mi podalas √25= 250.5
23 wrz 18:05
Marta: Dlatego ja prosze o pomoc..
23 wrz 18:08
sushi_gg6397228:
musisz pomnozyc przez siebie trzy takie same liczby aby wyszlo 8?
3√8= x <==> x3= 8
23 wrz 18:09
Marta: 2*2*2 nu
23 wrz 18:10
sushi_gg6397228:
3√−8=....
23 wrz 18:13
Marta: 3√−8= 23?
23 wrz 18:14
sushi_gg6397228:
2*2*2= 8 a miało wyjść −8
23 wrz 18:15
Marta: 2−3
23 wrz 18:19
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
2−3= |
| to tez nie ta liczba |
| | 8 | |
23 wrz 18:21
Marta: To ja juz nie mam pojęcia..

Nie mam aż takiej głowy ..
23 wrz 18:24
sushi_gg6397228:
a*a*a= −8 ile wynosi a?
23 wrz 18:26
Marta: −2
23 wrz 18:27
sushi_gg6397228:
bingo
podstawiamy liczbe do wyjsciowego zapisu, zamiast tego brzydkiego pierwiastka
23 wrz 18:28
Marta: Czyli jest 5311 − 1111 * (−2) tak?
23 wrz 18:30
sushi_gg6397228:
w zadaniu bylo 2 calo i 1/11 a teraz jest 1 i 1/11 ? cos sie zmienilo po drodze ?
23 wrz 18:31
Marta: jest tam dalej 2 .. moja pomylka..
23 wrz 18:33
sushi_gg6397228:
zamien od razu na ulamki niewlasciwe a potem wykonaj mnozenie i kolejne dzialanie
23 wrz 18:35
23 wrz 18:40
23 wrz 18:42
23 wrz 18:46
sushi_gg6397228:
to poprawiamy wczesniejszy zapis
23 wrz 18:49
Marta: | | 58 | | 12 | | 22 | |
Czyli jest |
| − |
| * |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
23 wrz 18:50
23 wrz 18:54
23 wrz 18:54
sushi_gg6397228:
wiec jeszcze raz zapisujemy; −2 nie zamieniamy na ułamek
23 wrz 18:57
gg: | 58 | | 1 | | 23 | |
| − 2 |
| * |
| tak?  |
| 11 | | 11 | | 11 | |
23 wrz 18:59
Marta?: tak?
23 wrz 18:59
sushi_gg6397228:
| | 3 | | 1 | |
5 |
| − 2 |
| * (−2) ===> mamy takie cos |
| | 11 | | 11 | |
za kazdym razem tworzysz co innego
WAKE UP
23 wrz 19:02
Marta?: Co ja mam wkoncu juz napisac?

Nie wiem juz w ktorym jestem momencie.. Juz 30 post i jestem w
tym samym miejscu..
23 wrz 19:03
sushi_gg6397228:
zobacz na 1 post −−> jaki byl przyklad i tylko w miejsce √−8 wstawiamy (−2) i teraz
zamieniamy
cyferki z ułamkami na niewłasciwe; u Ciebie ciagle w przykladach bylo podstawianie nie do tego
skup sie
23 wrz 19:05
Marta?: | | 58 | | 1 | |
no czyli jest |
| − 2 |
| *(−2) |
| | 11 | | 11 | |
23 wrz 19:07
sushi_gg6397228:
| | 1 | | ..... | |
i jeszcze zamieniamy 2 |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | |
23 wrz 19:08
Marta?: | | 23 | |
no to będzie |
| tak  |
| | 11 | |
23 wrz 19:09
sushi_gg6397228:
tak
podstawiamy tak do wzoru i liczymy
23 wrz 19:09
Marta?: | | 58 | | 23 | |
Otrzymujemy |
| − |
| * (−2) = |
| | 11 | | 11 | |
23 wrz 19:14
Marta?: tzn − 70/11
23 wrz 19:14
sushi_gg6397228:
a jaka jest kolejnosc wykonywania działań ?
23 wrz 19:17
Marta?: mnozenie dzielienie.. To z czym mam pomnozyc to −2?
23 wrz 19:18
sushi_gg6397228:
a miedzy jakimi "cyferkami" stoi sobie bezbronna *
23 wrz 19:21
Marta?: | | 23 | | 46 | |
między ułamkiem , a −2 czyli mnożąc −2 * |
| mam |
| |
| | 11 | | 11 | |
23 wrz 19:22
Marta?: −46/11
23 wrz 19:22
23 wrz 19:24
23 wrz 19:26
sushi_gg6397228:
to teraz czytamy tresc zadania
23 wrz 19:28
Marta?: | | 11 | |
Oczywiscie,ze odp B! ^^ Czyli |
| |
| | 104 | |
Dziękuje Ci z całego serca!

Nie jestes zły,ze tyle Cie męczylam?:(
23 wrz 19:31
sushi_gg6397228:
na zdrowie

ide sprawdzić przed lustro czy mi jeszcze jakieś włosy na głowie zostały
23 wrz 19:32
Marta?: Nie no nie żartuj sobie! ^^ Jest dobrze! ^^ To ja juz jestem łysa z wyrywania włosów
23 wrz 19:34
pytanie: | | 3 | | 1 | |
=5 |
| − 2 |
| * 3√ (−2) * (−2) * (−2) =
|
| | 11 | | 11 | |
| | 3 | | 2*11 + 1 | |
=5 |
| − |
| * (−2)=
|
| | 11 | | 11 | |
...
23 wrz 19:35
Marta?: Mam juz to obliczone.....
23 wrz 19:36