dziedzina wielomiany
adzior: czesc, nie umiem zrobic zadania z wielomianow o tresci
Wyznacz dziedzinę z wyrażenia:
Wiem, że tylko mianownik trzeba zrobić
x
3+x−10
ale nie mam pojęcia jak
23 wrz 17:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
przyrównujesz mianownik do zera i obliczasz dla jakiego 'x' to równanie jest spełnione
23 wrz 17:40
sushi_gg6397228:
a jak szukaliscie na lekcji miejsc zerowych dla wielomianu?
23 wrz 17:41
asdf: mianownik musi być różny od zera
Jeżeli w liczniku jest pierwiastek to musi on być ≥ 0
16 − x2 ≥ 0 oraz: x3 + x − 10 ≠ 0
Patrzysz na część wspólną i masz dziedzine
23 wrz 17:41
adzior: Chodzi mi o to, jak obliczyć te
x3 + x − 10 ≠ 0
bo w x2≥16 wyszlo x ≥ 4 lub x ≤ −4, tak ?
23 wrz 17:53
ICSP: x3 +x − 10 = 0
x3 − 2x2 + 2x2 − 4x + 5x − 10 = 0
23 wrz 18:06
adzior: Przeciez to jest to samo... ?
23 wrz 18:07
ICSP: ale teraz możesz to ładnie pogrupować
23 wrz 18:08
Eta:

x
3+x−10=0 W(2)= 8+2−10=0 czyli x= 2 jest pierwiastkiem tego równania
podziel (x
3+x−10) : (x−2) =....
otrzymasz rozkład mianownika (x−2)(x
2+2x+5) ,Δ<0 −−−brak pozostałych pierwiastków w zb. R
D: 16−x
2≥0 i x−2≠0
( 4−x)(4+x)≥0 ⇒ x€ <−4, 4> i x≠2
to:
D= <−4,4> \ {2}
Teraz przepisuj .........gotowca
23 wrz 18:17
adzior: Dzięki, tak mi jest poprostu łatwiej zrozumieć − na konkretnych przykładach, i już rozumiem
23 wrz 18:32