.
pr0kox: Proszę o pomoc, zadanie brzmi:
na okręgu o promieniu 8cm opisano sześciokąt foremny. Jakie pole ma ten wielokąt?
23 wrz 17:28
pr0kox: Wzór jest U{3a
√3{2} ale jakiś kosmos mi wychodzi
23 wrz 17:33
pr0kox: Znaczy sie (3a√3) : 2 ale nic mi nie wychodzi
23 wrz 17:34
asdf: a nie:
P = 3a
2√3
23 wrz 17:39
Buuu:
h=r
| | a√3 | |
h= |
| <−−− przekształć |
| | 2 | |
P
sześciokąta foremnego = 6*P
Δ1
23 wrz 17:40
23 wrz 17:43
pr0kox: kurcze teraz się zorientowałem że to będzie (6*64√3) :4 i dalej wychodzi mi że 3*64√3:2 po
skróceniu i to daje 192√3 : 2 ktoś mi powie czy dobrze czy źle a jak źle to gdzie sie
pomyliłem?
23 wrz 17:52
pr0kox: 6*a2√34=3*64√32=192√32 czy tak?
23 wrz 18:16