Jak rozwiązać to równanie wykładnicze:
Kasiaa: b) 3x+1 −3x −3x−1 = 15
23 wrz 17:24
sushi_gg6397228:
zastosuj ab+c= ab * ac
23 wrz 17:32
Kasiaa: stosowałam :
3x * 3 − 3x − 3x3 =15
ale później nie wiem co z tą 15
23 wrz 17:39
sushi_gg6397228:
wyciagnij 3x przed nawias po lewej stronie
23 wrz 17:42
Kasiaa: hm więc:
3x (3−1− 13)=15
3x * 53= 15
23 wrz 17:51
sushi_gg6397228:
| | 5 | |
to teraz trzeba sie pozbyc |
| z lewej strony wykonujac działanie zwane ... |
| | 3 | |
23 wrz 17:55
Kasiaa: 3x * 53 =15 / *3
3x * 5 = 45
23 wrz 17:57
sushi_gg6397228:
jeszcze 5 przeszkadza, popros aby poszla sobie w sina dal
23 wrz 17:59
Kasiaa: okej zostanie więc 3x=15
ale nie wiem jak mam przedstawić 15 za pomocą 3 żeby dalej obliczyć ;>
i dziękuje za pomoc!
23 wrz 18:00
sushi_gg6397228:
jak Tobie tam wyszlo
3
x=15
23 wrz 18:01
anonim: 3x * 5=15
15*x =15
23 wrz 18:04
anonim: 15x=15
23 wrz 18:04
Kasiaa: JEZU. Przepraszam. Moja wielka wina, bo nie wiem jak ja to wyliczyłam
już teraz wszystko widzę!
jeszcze raz dziękuje, bo ogarnęłam
23 wrz 18:05
sushi_gg6397228:
na zdrowie
23 wrz 18:06
sushi_gg6397228:
to jeszcze podaj odpowiedz czy aby jest OK
23 wrz 18:06
Kasiaa: 3x*5=45/:5
3x=9
3x=32
x=2
(;
23 wrz 18:08
sushi_gg6397228:
bingo
23 wrz 18:14