Promień Ziemi jest w przybliżeniu równy 6370km,
lucky-lorna: Promień Ziemi jest w przybliżeniu równy 6370km, a oczy obserwatora znajdują się na wysokości
x=2m nad powierzchnią Ziemi (punkt P na rysunku obok). Aby obliczyć jak daleko sięga wzrok
obserwatora (odległość od linii horyzontu), należy obliczyć odległość d:
d=√(r+x)2−r2=p{6370,0022−63702~5,05 [km] a) Jak daleko sięga wzrok obserwatora, którego oczy
znajdują się na wysokości 10m nad pow. Ziemi, a jak daleko − jeżeli na wysokości 100m? b) Jak
daleko sięga wzrok ucznia, którego oczy znajdują się 150cm nad powierzchnią Ziemi?
23 wrz 17:16
A: a gdzie rysunek?
23 wrz 18:54