.
Marcik: Licznik pewnego ułamka jest równy 6. Jeśli licznik tego ułamka zmniejszymy o 2, a mianownik o
3, to wartość tego ułamka się nie zmieni. Jaki to ułamek?
23 wrz 17:14
pytanie: licznik =6
mianownik = x
jeżeli
licznik zmniejszymy o 2 = 6−2=4
mianownik = x−3
to będzie to ten sam ułamek
6x = 6−2x−3
6x = 4x−3
4x = 6(x−3)
4x = 6x−18
4x−6x=−18
−2x=−18 |:(−2)
x=9
jeżeli dobrze licze będzie to
odpowiedź D
23 wrz 18:14
Marta: Tak! Jest dobrze!
Dzieki!
23 wrz 18:16
pytanie: dobrze licze

inne odpowiedzi nie pasują
a tu idealnie bo to rozszerzenie ułamka wychodzi , znaczy się skrócenie
69 =
6−29−3 =
46
po rozszerzeniu tego samego ułamka [
23 ] mnożąc przez liczbę 1 wyrażoną w ułamku też
wychodzi że to będzie ta sama liczba
23 *
22 =
46
23 *
33 =
69
23 wrz 18:21
Marta: Haha Bardzo szczegółowo opisane! ^^ Za taką pomoc dziękuje
23 wrz 18:23
pytanie:
23 wrz 18:30