jak rozwiazać przykład.
Marek: jak rozwiązać przykład : (x−3) −2√x−3 −3=0 ?
23 wrz 17:13
Marek: odświeżam.
23 wrz 17:18
sushi_gg6397228:
√x−3= t t≥0 i masz rownanie kwadratowe
23 wrz 17:18
Marek: t − 2t − 3 = 0
Δ= (−2)2 −4*1*(−3)= 4+12=16
√Δ=4
t1 = 2−4/2 = −1
t2 = 2+4/2 = 3
Dobrze?
23 wrz 17:26
sushi_gg6397228:
i teraz załozenia t ≥0 zatem ...
i wracamy potem do
√x−3= t
23 wrz 17:30
Marek: jezeli t1≤0 więc nie bierzemy tego pod uwagę?
i teraz coś nie czaje..
√x−3=3?
23 wrz 17:41
sushi_gg6397228:
to pierwiastek z jakiej liczby da mam 3?
lub √x−3=3 <=> x−3 = 32
23 wrz 17:45
Marek: Sushi.. No tak!
Dziękuje za pomoc.
Miłego wieczoru.
23 wrz 17:47
sushi_gg6397228:
na zdrowie
23 wrz 17:50