Wykonaj działania i doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci.
Bartosz : Wykonaj działania i doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci.
a) (x+3y)(x−3y)+(x+2y)2− (2x2−5y2)
b) (y−3x)(y+3x)−2x(x−y)+(y−3)2+6y
c) (x+2y)(x−2y)−4x(x−y)+(x−2y)2 +4xy
d) (2xy+5)2−(4+3xy)(3xy−4)+5x2y2
23 wrz 17:03
sushi_gg6397228:
to liczymy −−> mamy wzory skróconego mnożenia, a jak nie umiemy to liczymy nawias*nawias
23 wrz 17:07
Buuu:
a) (a + b)(a − b) = a2 − b2 oraz (a+ b)2 = a2 + 2ab +b2 oraz
a(b ± c) = ac ± bc
x2 − 9y2 + x2 + 4xy + 4y2 − 2x2 + 5y2 = 4xy
Pozostałe analogicznie
23 wrz 17:07
asdf: Bartoszu, to nie jest forum do rozwiązywania zadań domowych, napisz swoje obliczenia to Ci
wtedy ludzie będą chcieli pomóc

Do dzieła
23 wrz 17:09
Bartosz : A mógłbyś kolego przykład B bo tego to ja wgl nie rozumiem..
23 wrz 17:13
asdf:
(y − 3x)(y + 3x) = y
2 − 9x
2
2x(x − y) = 2x
2 − 2xy
(y − 3)
2 = y
2 − 6y + 9
teraz to 'sklej' i uporządkuj
23 wrz 17:16
23 wrz 17:16
pdls: (2x2+5y)2=
12 kwi 21:33