zad
bak: Podstawa graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole równe 100cm kwadratowych, a pole
powierzchni ściany bocznej wynosi 50cm kwadratowych. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
6 maj 20:01
Eta:
Pp = a2 to a2 = 100 => a = 10 cm
Pściany= a*h to 10*h = 50 => h= 5 cm
V= a2 *h −−−−− podstaw i policz ....
6 maj 20:05
12 maj 19:47
12 maj 19:48
adrian: MAŁA POPRAWKA

SORKA

v=Pp *h
a−krawędź podstawy
Pp=a²
100=a²
a=√100
a=10cm
Ps−pole sciany bocznej
h−krawędź boczna
Ps=a*h
50=10*h|:10
h=5cm
V=100*5=500cm³
I JESZCZE RAZ SORKA
12 maj 19:50