udowodnij
Kuba: Udowodnij że cosπ5*cos3π5=−14
23 wrz 16:37
sushi_gg6397228:
wzor na sume cosinusow to ....
23 wrz 16:39
Kuba: cos2x−sin2x lub 2cos2x−1 lub 1−2sin2x
23 wrz 16:50
Kuba: oj nie
to jest na podwojony kat

cosα*cosβ−sinα*sinβ
23 wrz 16:51
Nienor: Tegoż nie ma w liceum Kuba, a to zadanie jest(chyba) z liceum.
23 wrz 16:55
Kuba: my bad źle przeczytałem

cosα+cosβ=2*cos
α+β2*cos
α−β2
teraz jest dobrze
23 wrz 16:56
23 wrz 16:57
Kuba: no i doszedłem do czegoś takiego:
12*(2cos
2π5+cos
π5−1) i nie wiem co dalej
23 wrz 17:22
sushi_gg6397228:
przepisz tutaj wzor ktory wskazalem na wiki
23 wrz 17:33
Kuba: No to to był wzór: cosα*cosβ=12*(cos(α−β)+cos(α+β))
23 wrz 17:36
sushi_gg6397228:
to podstawiaj
| | 3π | |
β= |
| do tego wzoru i licz |
| | 5 | |
23 wrz 17:43
Kuba: 12*(2cos22π5+cos2π5−1) i co z tym dalej?
23 wrz 17:47
ICSP: ale go zamotaliście

zamienię sobie najpierw na stopnie i mam :
| | 4sin36ocos36o * co72o | |
cos36o * cos108o = cos36o * cos72o * (−1) = − |
| = |
| | 4sin36o | |
| | 2sin72ocos72o | | sin144o | | −sin36o | | 1 | |
− |
| = − |
| = |
| = − |
| |
| | 4sin36o | | 4sin36o | | 4sin36o | | 4 | |
koniec.
23 wrz 18:01
Kuba: Dziękuję
23 wrz 18:09