Pomóżcie.. Nie daje rady!
Karolaa: Rozwiąż równanie:
a)√x=4
b)√x+1=0
c)x*√2−x=0
d)√4+x=3
23 wrz 16:28
Piotr:
a) podejrzewam, ze ma byc √x=4// 2 to x=16
podpowiedz √a=0 ⇒ a=0
2 podpowiedz : iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
23 wrz 16:46
asdf: no i coś jeszcze...
23 wrz 16:50
Piotr:
a co takiego ?
23 wrz 16:52
Nienor: 1. Napisz dziedzinę równania
2. Podnieś obustronnie do kwadratu
3. Sprawdź czy rozwiązanie mieści się w dziedzinie
np.
2.
x+1≥0
x≥−1, czyli x∊<−1,∞)
√x+1=0 /2
|x+1|=0
x+1=0
x=−1 ∊<−1,∞)
4.
4+x≥0
x≥−4, x∊<−4,∞)
|4+x|=9
4+x=9 lub 4+x=−9
x=5 ∊<−4,∞) x=−13∉<−4,∞)
23 wrz 16:53
Melon: Dziękuję za pomoc
23 wrz 18:43
Melon: Dziękuję za pomoc
23 wrz 18:44
Melon: Dziękuję za pomoc
23 wrz 18:45