ciąg geometryczny
jolaaaaaaaaaaa: miedzy liczby 12 i 2916 wstaw cztery liczby tak by wyraz z podanymi liczbami tworzyl ciag
geometryczny
6 maj 19:56
tim: Podpowiem.
6 maj 19:57
tim: a1 = 12
a2 = x = a1 * q
a3 = y = a1 * q2 ...
a4 = z
a5 = a
a6 = 2916 = a1 * q5 → q5 = 243 → q = 5
Dalej dokończ.
6 maj 19:58
Eta:
Witam

12, x, y, z, 2 916 −−−−−−−− tworzą ciag geom.
z def. ciagu masz równania:
x
2 = 12*y
y
2 = x*z
z
2 = 2 916*y
Rozwiąż układ tych trzech równań i oblicz x y z
6 maj 19:59
tim: I jakby co to CZTERY
6 maj 20:07
Eta: Witaj Timuś

masz rację

..... nie doczytałam
6 maj 20:09
tim: I tak mnie nie ma. Dziś historia. Koniec roku, oceny, prace domowe, ah.. Ale od soboty będę
napewno
6 maj 20:13
Eta: Timuś

........ ale za to niedługo
wakacje
6 maj 20:15
tim: NIEDŁUGO..?
6 maj 20:17