Jednokładność i podobieństwa
mateo: 1. W trapezie równoramiennym długość wysokości wynosi 14 cm, przekątne są do siebie
prostopadłe, a ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3. Oblicz obwód trapezu.
23 wrz 16:24
Buuu:

P
Δ = 0,5ah
W przypadku trójkąta równoramiennego u góry mamy:
0,5a
2 = 0,5a
√20,25h
0,5a
2 = 0,5a
√2*3,5
a
2 − 3,5a
√2 = 0
a(a − 3,5
√2) = 0
a = 0 (odpada) v a = 3,5
√2
a = a
√2 = 3,5
√2*
√2 = 7
b = 3*
a = 3 * 7 = 21
c2 = a
2 + (3a)
2
c2 = a
2 + 9a
2
c = p{10a
2]
c =
d =
√10*(3,5√2)2 =
√122,5*2 =
√245 = 7
√5
23 wrz 16:54