matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jednokładność i podobieństwa
mateo:
1. W trapezie ABCD połączono środek M ramienia AB z końcami ramienia CD. Wykaż, że pole trójkąta CMD jest równe połowie pola trapezu.
23 wrz 16:24
Buuu:
Środek ramienia wypada w połowie wysokości trapezu P
t
= 0,5(a + b)h P
1
= P
t
− P
2
− P
3
P
1
= 0,5(a + b)h − 0,5a*0,5h − 0,5b*0,5h P
1
= 0,5(a + b)h − 0,25(a + b)h P
1
= 0,25(a + b)h
P
1
0,25(a + b)h
=
= 0,5
P
t
0,5(a + b)h
c. n. w.
23 wrz 16:33
mateo:
Dziękuje
23 wrz 16:39