suma
piotr:
Ile różnych rozwiązań w liczbach całkowitych ma równanie |x| + |y| ≤ 1000?
dla x≥0
x=0 rozwiązań 2001
x=1 rozwiązań 1999
x=n czyli 2001−2n
x=1000 1 rozwiązanie
suma wszystkich rozwiązań: a
1=1 a
n=2001 r=2
2001=1+2n−2 n=1001
S
1001=2002*500,5=1002001
x<0
x=−1 rozwiązań 1999
x=−1000 1 rozwiązanie
suma rozwiązań :
a
1=1 a
n=1999 r=2 1999=1+2n−2 n=1000
S
1000=1000000
S=1000000+1002001=2002001
w odpowiedziach wychodzi 2001997

?
23 wrz 16:14
piotr:
23 wrz 17:17
piotr: proszę o pomoc!
23 wrz 18:20
piotr: 
!
23 wrz 18:42
piotr:
23 wrz 21:11
piotr: 
\
23 wrz 23:40
piotr: 
?
24 wrz 12:41
Patronus: Wychodzi na to że 4 rozwiązania się powtarzają, bo w pytaniu jest różnych. Może np (0,0)
liczysz kilka razy?
24 wrz 13:21
PW: A popatrzmy tak (widzę te punkty narysowane w układzie współrzędnych):
Rozwiązania leżące nad osia OX tworzą "piramidę", w której jest kolejno 1, 3, 5, 7, ..., 1999
punktów.
| | 1+1999 | |
Jest ich |
| .1000. Pod osią tyle samo. Na osi OX jest 2001 punktów. |
| | 2 | |
Razem 2
210
6 + 2001 = 2 002 001, tak jak policzył
piotr. Chyba jest w odpowiedzi błąd
(myślę, że liczyli inaczej i gorliwie odjęli cztery wierzchołki "kwadratu", jaki tworzą zadane
punkty − a niepotrzebnie).
25 wrz 11:32
JAPON1A: piotr dobrze to zrobil
2 wrz 17:24