Jednokładność i podobieństwa.
mateo94: Jednokładność i podobieństwa.
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania.
1. W trapezie równoramiennym długość wysokości wynosi 14 cm, przekątne są do siebie
prostopadłe, a ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3. Oblicz obwód trapezu.
23 wrz 16:11
ale urwał: Narysuj sobie trapez ABCD, gdzie odcinek AB to krótsza podstawa, CD − dłuższa. AC i BD to
ramiona trapezu. Teraz, z wierzchołka A opuść wysokość na podstawę CD. Tam, gdzie wysokość
styka się z podstawą CD wstaw punkt E. Teraz przekątne − narysuj je. Punkt przecięcia
przekątnych oznacz punktem S.
Przekątne przecinają się pod kątem prostym, " a ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3".
Wobec tego, długość odcinków AS i BS oznacz jako x, a odcinków CS i DS jako 3x. Trójkąt ABS
jest połówką kwadratu, a odcinek AB − jego przekątną. Skoro bok kwadratu wynosi x, wobec tego
odcinek AB jest długości x√2. Zauważ, że trójkąty ABS i CDS są podobne, a skala wynosi k=3.
Czyli podstawa trapezu CD jest długości 3x√2. Łatwo można obliczyć długość odcinka CE −
x√2. Mamy dwa trójkąty prostokątne: ACS oraz ACE. Korzystając z twierdzenia Pitagorasa mamy:
|CA|2=|CS|2+|AS|2 ⇒|CA|2=|CE|2+|AE| 2 ⇒x√2, CD długości 3x√2, a ramiona długości
x√10
L=4x√2+2x√10
L = 28
−−− * √2 + 14
√2 −−− *√2*√5 = 28+14√5=14(2+√5)
√2
23 wrz 17:36