Matura
bolo: Rownanie a(x+1)+x=b(x−1)+5 gdzie x jest niewidoma, ma nieskonczenie wiele rozwiazan. Znajdz a i
b
Rozwia rownanie a2(x−1)−ab=b2(x+1) gdzie a i b sa parametrami
23 wrz 16:09
sushi_gg6397228:
do 1.
jezeli mamy takie cos po skroceniu np:
4 +3x= a+bx −−> 4=a i 3=b
zrób tak u siebie i dostaniesz uklad rownan
23 wrz 16:16
bolo: a to 2

?
23 wrz 16:30
sushi_gg6397228:
to liczysz i przeksztalcasz
i np wyjdzie takie cos
i trzeba teraz popatrzec jak a=b , a=−b , inne warianty to ....
23 wrz 16:41
pigor: ... np. tak :
1) Równanie a(x+1)+x=b(x−1)+5 gdzie x jest niewidoma, ma
∞ wiele rozwiązań. Znajdź a i b.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a(x+1)+x=b(x−1)+5 ⇔ ax+a+x=bx−b+5 ⇔ ax−bx+x= −a−b+5 ⇔
(a−b+1)x= −a−b+5 i to
równanie ma
∞ wiele rozwiązań ⇔ a−b+1=0 i −a−b+5=0 /+ ⇔ −2b+6=0 i a=b−1 ⇔
⇔
b=3 i
a=2 , czyli
(a,b)= (2,3) ;
2) Rozwiąż równanie a
2(x−1)−ab= b
2(x+1) , gdzie a i b są parametrami .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2(x−1)−ab= b2(x+1) ⇔ a
2x−a
2−b
2x= b
2+ab ⇔ (a
2−b
2)x= a
2+b
2+ab ⇔
| | a2+b2+ab | |
⇔ x= |
| i a≠±b . ...  |
| | a2−b2 | |
23 wrz 17:09
bolo: dzięki wielkie
23 wrz 17:52