Równanie
Katarzynka: Nie umiem tego rozwiązać :
(3−a√2)(1−√2)=√2
23 wrz 16:08
krystek: −a
√2=.. i teraz dasz radę!
23 wrz 16:10
Katarzynka: trzeba obliczyć a , robie to w ten sposó
(3−a√2)(1−√2)=√2
3−3
√2−a
√2+a
√4=
√2
−a
√2+a
√4=
√2+3
√2−3
a(
√2+
√4)=
√2(1+3)−3
a(
√2+
√4)=4
√2−3

?
23 wrz 16:11
Nienor: 3−3
√2−a
√2+2a=
√2
a(2−
√2)=4
√2−3
23 wrz 16:12
pigor: ... , lub tak :
(3−a√2)(1−√2)=√2 / *(1+
√2) ⇔ (3−a
√2)(1−2)=
√2(1+
√2) ⇔
⇔ a
√2−3=
√2+2 ⇔ a
√2=
√2+5 /*
√2 ⇔ 2a= 2+5
√2 ⇔
a=1+52√2 . ...
23 wrz 16:21