granice funkcji hpl!;(
kater: help

obl granice funkcji pomóżcie! prosze.
lim x−>−2 x
4+6x
3+9x
2−4x−12 : x
4+2x
3−7x
2−20x−12
23 wrz 16:08
Krzysiek: jak wstawisz za 'x' −2 to co otrzymasz?
| | 0 | |
jak otrzymasz symbol: |
| |
| | 0 | |
to skorzystaj z reguły de l'hospitala
23 wrz 16:11
sushi_gg6397228:
podstawiasz za "x" liczbe "−2" i patrzysz co sie dzieje z licznikiem i mianownikiem; jak sie
zeruja to dzielisz pisemnie, Hornerem licznik i mianownik przez "x+2"
23 wrz 16:11
Nienor: Dół:
x
4−2x
3+4x
3−3x
2−8x
2+4x
2−12x−8x−12=x
4−2x
3−3x
2+4x
3−8x
2−12x+4x
2−8x−1
2=x
2(x
2−2x−3)+4x(x
2−2x−3)+4(x
2−2x−3)=(x
2+4x+4)(x
2−2x−3)=(x+2)
2(x−3)(x+1)
Góra:
x
4+2x
3+4x
3−3x
2+8x
2+4x
2−12x+8x−12=x
4+2x
3−3x
2+4x
3+8x
2−12x+4x
2+8x−1
2=x
2(x
2+2x−3)+4x(x
2+2x−3)+4(x
2+2x−3)=(x
2+2x−3)(x
2+4x+4)=(x−1)(x+3)(x+2)
2
czyli:
| | (x−1)(x+3)(x+2)2 | |
lim(x→−2) |
| =lim(x→−2)U{(x−1)(x+3) |
| | (x+2)2(x−3)(x+1) | |
| | (−3)*1 | | −3 | |
}{(x−3)(x+1)}= |
| = |
| |
| | (−5)*(−1) | | 5 | |
23 wrz 16:35