fizyka
adm:

E=6V
RW=1[OM]
RA=1[OM]
RB=3[OMY]
C=2*10
−6 [C]
1.Jakie napięcie wskaże woltomierz?
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i podpowiedzi... nie mam pojęcia czy da się coś takiego
zrobić prawami Kirchoffa, bo nie umiem policzyć napięcia gdy mam kondensator w obwodzie.
2. Czy wie ktoś może jak wpływa na napięcie i natężenie w obwodzie kondensator? czy za
kondensatorem już nie ma żadnego natężenia i napięcia, a prąd nie płynie?
Ktokolwiek coś wie, niech pisze, proszę! obiecuje się odwdzięczyć i pomagać matematycznie
6 maj 19:46
Eta: Witam

Przykro mi, ..... to zad z fizyki

Cierpliwości ......
Pan Jakub jest specjalistą i napewno Ci pomoże( jak tylko się pojawi na forum)
6 maj 20:08
adm: oj Eto, gdybyś go zobaczyła, to proszę wspomnij mu o tym zadanku, gdybym ja go nie spostrzegła.
6 maj 20:09
Eta: Ok

.... masz zaklepane >>>>>>>> przypomnę !
Do rana dużo czasu , czekaj cierpliwie

Pozdrawiam !
6 maj 20:11
6 maj 20:18
Jakub: Na początek OM to Ω
No dobra. Popatrz na ten układ. Na górze masz źródło prądu. Z niego wypływa prąd i jak płynie?
Środkiem nie popłynie bo jest kondensator. Oczywiście mówimy o sytuacji, gdy ten kondensator
jest już naładowany. Tak więc cały prąd płynie przez R
b.
Jakie napięcie wskazuje woltomierz?
Napięcie na układzie R
a + kondensator jest takie same jak na oporniku R
b, bo to połączenie
równoległe. Napięcie na R
b to:
U = R
b*I = policz
Tak jak napisałem, w środku prąd nie płynie bo kondensator blokuj, czyli przez R
a też prąd nie
płynie, czyli całe napięcie na R
a jest równe 0 (jakby nie było 0 to by prąd płynął). Oznacza
to, że całe napięcie U idzie na kondensator. To napięcie pokaże woltomierz.
Tylko zastanawiam po co podali objętość kondensatora C. Trzeba coś jeszcze policzyć w tym
zadaniu np. ładunek zgromadzony w kondensatorze?
6 maj 20:19
6 maj 20:20
Jakub: @Eta
Pozdrawiam Eta

@Michał
Podałeś link do zagadnienia z prądu przemiennego, a tu mamy prąd stały.
6 maj 20:23
adm: dziękuję Jakubie bardzo serdecznie. Wczoraj jak na złość nie mogłam się dostać do komputera aby
odczytać Twoją wiadomość, bardzo mi pomogłeś, teraz już rozumiem.
pozdrawiam
adm
−−−
P.S. Nie wiem po co podali wartość C, nic innego nie kazali liczyć

. Może po prostu da się
wyliczyć z tego U (choć nie jestem pewna, bo nie mamy też danego ładunku q)
7 maj 20:57