wyznacz parametr m
fxxf: Czesc

Mam problem z pewnym zadaniem z wielomianow:
Wyznacz parametr m tak aby reszta z dzielenia wielomian W(x)=−2x
4 − 3x
3 − mx
2 + (m+2)x −10
przez wielomian G(x)= x+2 wyniosła m
3− 29
proszę krok po kroku rozpisać skąd to się wzięło itd, próbowałem ze wzoru
W(x)=P(x) * Q(x) + R(x)
ale nie mam bladego pojęcia skąd wziąć to P(x) czy tam Q(x) (wiem, że jedno z nich to x+2)
23 wrz 15:44
krystek: W(−2)=m3−29
23 wrz 15:45
Saizou : korzystając z tw. o reszcie mamy że
R=W(a), jeśli wielomian dzieli się przez x−a , zatem dal twojego przykładu mamy że
W(−2)=m3−29
−2*(−2)4−3*(−2)3−m(−2)2+(m+2)*(−2)−10=m3−29
23 wrz 15:52
fxxf: Wyszło mi:
m3 = −2m + 7
to jest dobrze ?
23 wrz 16:05
fxxf: ?
23 wrz 18:40