Oblicz współrzędne
Kuba: Oblicz współrzędne punktu symetrycznego do punktu A=(4,3) względem prostej opisanej równaniem
2x+y−1=0
23 wrz 15:29
krystek: Będzie leżał na prostej prostopadłej do danej prostej i w tej samej odległości co punkt A
23 wrz 15:31
Kuba: taa ym niewiele mi to mówi hehe
23 wrz 15:32
krystek: Odległość A i A' od prostej danej musi być taka sama i prosta AA' prostopadła do danej prostej.
Pomyśl.
23 wrz 15:36
Kuba: to że niby A' będzie leżało na −4,3? no bo ja nie wiem co te równanie oznacza 2x+y−1=0 tzn
gdzie przebiega ta prosta
23 wrz 15:39
krystek:

"
23 wrz 15:42
Kuba: a mógłbyś podać mi pkt tzn przez jakie przechodzi ta prosta i pkt A' bo z ryzunku wyczytac
zbytnio nie moge
23 wrz 15:46
krystek: Masz obliczyć. a prostą umiesz kreślić
Masz zapisane wskazówki pzeczytaj. Pomogę.
23 wrz 15:47
Kuba: ale ja nie wiem jak obliczyc wiec te wskazowki nie wiele mi pomoga bo tego na serio nie kumam
23 wrz 15:49
krystek: y=−2x+1 to jest dana prosta
Napisz r−nie prostej prostopadłej do niej , przechodzącą przez p A
23 wrz 15:53