matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Odwrotność fukcji
Michać:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do fukcji
x
x+2
23 wrz 15:11
Krzysiek:
x≠−2
x
y=
x+2
y(x+2)=x x(y−1)=−2y
−2y
x=
y−1
23 wrz 15:13
Michać:
super, dzięki krzysiek
23 wrz 15:28