Układ równań bardzo zagadkowy.
kominekl: Witam. Przepraszam, że męczę tak w niedzielę, ale potrzebuję pomocy przy następującym zadaniu.
Problem w nim nie polega na tym, że nie wiem co zrobić, tylko na tym, że wychodzą mi debilne
wyniki, a powinny być liczby całkowite. Proszę o szybką pomoc

.
Rozwiąż układ równań i wykonaj ilustrację graficzną tego układu.
a)
x
2 + y
2 − 8x − 6y −25 = 0
x + 2y = 15
b)
X
2 + y
2 = 8
x
2 − y
2 = 0
pigor: ... np. tak:
b) x
2+y
2=8 i x
2−y
2=0 /+ stronami ⇔ 2x
2=8 i y
2=x
2 ⇔ x
2=4 i y
2=4 ⇔
⇔ |x|=2 i |y|=2 ⇔ (x=−2 ∨ x=2) ∧ (y=−2 ∨ y=2) ⇔
⇔
(x,y)=(−2,−2) ∨
(x,y)=(−2,2) ∨
(x,y)=(2,−2) ∨
(x,y)=(2,2)− szukane pary
liczb
geometrycznie są to punkty na płaszczyźnie z układem osi XOY przecięcia sie prostych
y=x
lub
y=−x z okręgiem o środku w punkcie
(0,0) i promieniu
r=2√2 . ...
Mila:

a) ilustracja graficzna
x
2 + y
2 − 8x − 6y −25 = 0
x + 2y = 15
(x−4)
2−16+(y−3)
2−9 −25=0
(x−4)
2+(y−3)
2=50
(x−4)
2+(y−3)
2=(5
√2)
2 postać kanoniczna równania okręgu
(−1,8); (11,2)