matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Zielonazmaty:
w ciagu geometrycznym (an) dane są : a1=36 a2=18 . Wtedy a4 =?
23 wrz 14:38
sushi_gg6397228:
wzory znamy?
23 wrz 16:03
Nienor:
a
n
=a
1
*q
n−1
18=36*q
18
1
q=
=
36
2
1
a
n
=36*(
)
n−1
2
1
a
4
=36*(
)
3
2
1
1
a
4
=36*
=4
8
2
23 wrz 16:07