układ równań
melania: Proszę o pomoc, dość pilne... rozwiaż układ równań w zależności od parametru m:
| ⎧ | 3x+2y=1 | |
| ⎨ | −2x+my=3 |
|
| ⎩ | 4x+3y=5 | |
23 wrz 14:26
melania: proszę nawet o wypisanie krok po kroku co robić a ja postaram sie rozwiązac według schematu,
chociaż gdyby ktoś był tak miły i rozwiązał byłabym wdzieczna
23 wrz 14:32
sushi_gg6397228:
nie za malo zmiennych;
3 rownania i tylko 2 zmienne
23 wrz 16:05
Krzysiek: sushi, czy to źle?
23 wrz 16:10
sushi_gg6397228:
bo 3 proste moga sie tylko przeciac w jednym punkcie a przecinanie parami to pewnie nie
interesuje zadajacej pytanie
23 wrz 16:13
Krzysiek: widać, że z 1 i 3 równania otrzymamy dokładnie jedno rozwiązanie, wstawiamy do 2 równania i
dobieramy 'm' żeby była równość, inaczej układ sprzeczny
23 wrz 16:16
melania: nie, treść zadania jest dokładnie taka. wydaje mi sie ze chodzi tu o rozwiązanie przy pomocy
macierzy, ale nie jestem pewna, to zadanie z kolokwium zaliczeniowego..
23 wrz 16:18
Krzysiek: jak za pomocą macierzy to skorzystaj z tw. Kroneckera−Capellego i policz rząd macierzy
23 wrz 16:19
melania: tylko właśnie mam z tym problem jak to wyliczyć z tego twierdzenia..
23 wrz 21:12
melania: | | wx | | wy | |
jak policze |
| i |
| i ze wzoru mam wyliczyć x i y to jaki wyznacznik podstawić do |
| | w | | w | |
mianownika? ile on wynosi?
23 wrz 21:14
23 wrz 21:20