ela: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6 i 8 obraca się wokół krótszej przyprostokątnej.
Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły
31 maj 19:32
Rush: Dosyc dlugie zadanie ale zrobie; p
Zalozmy, ze podstawa jest krotsza, w takim wypadku otrzymujesz stozek o Hstozka = 6, r
podstawy stozka = 8, a l stozka czyli tworzaca to 10, bo 6 8 10 to wielokrotnosci 3, 4,5
(trojkat pitagorejski)
Czyli mamy l= 10, H = 6 i r = 8
Pc = Pi * r2 + Pi * r * l
Pc = Pi ( 64 + 80)
Pc = Pi * 144
Gdzies w zadaniu moze sie pojawic jakis blad bo jestem zmeczony juz-^
1 cze 21:37