Pomóżcie, bo nie wiem jak to zrobić. :(
Letty: | | x2 − IxI | |
Wykaż, że funkcja f(x)= |
| nie ma granicy w punkcie x0 = 0 |
| | 4x | |
23 wrz 13:51
Letty: Sorki, nie wykaz tylko trzeba to udowodnić .
23 wrz 13:51
Krzysiek: policz granice jednostronne i sprawdź czy są równe
23 wrz 13:59
pigor: ...no bo ,
| | x2−|x| | | x2+x | | x(x+1) | |
limx→ 0− |
| = limx→ 0− |
| = limx→ 0− |
| = |
| | 4x | | 4x | | 4x | |
| | x+1 | | 0+1 | |
= limx→ 0− |
| = |
| = 14 , zaś |
| | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2−|x| | | x2−x | | x(x−1) | |
limx→ 0+ |
| = limx→ 0+ |
| = limx→ 0+ |
| = |
| | 4x | | 4x | | 4x | |
| | x−1 | | 0−1 | |
= limx→ 0+ |
| = |
| = − 14 , |
| | 4 | | 4 | |
czyli granice lewo − i prawostronna różne, więc nie istnieje granica w x
o=0 . ...
23 wrz 14:01
Letty: nie rozumiem, dlaczego to tak robiłeś? czemu zmieniłes znak tylko przed x który byl pod
wartością
bezwzględną?
23 wrz 14:40
pigor: ... ano z definicji tejże wartości bezwzględnej , bo
gdy x→ 0
− , czyli do zera zbliżam sie po wartościach na lewo od niego (tego zera), czyli po
wartościach ujemnych (x<0) , to
|x|= −x , zaś
gdy x→ 0
+ , czyli do zera zbliżam sie po wartościach na prawo od niego, czyli po wartościach
dodatnich (x>0) , to
|x|= x i ... tyle . ...
23 wrz 14:53
Letty: ale dla mnie wartość bezwzględna z x to zawsze x . bo przecież nie może być ujemna.

nie
kumamm.
23 wrz 14:56
pigor: ... no to nie mamy o czym gadać

, ale jeszcze może powiem tak :
przecież −x gdy x<0 to nie jest liczba ujemna tylko dodatnia

, bo np. x=−5 to −(−5)=5 , i
tyle . ...
23 wrz 15:02
Letty: | | √x +5 − 2 | |
dobra, a jeżeli mam f(x) = |
| i udowodnić ze nie ma granicy w punkcie |
| | I x + 1I | |
x
0 = −1

? to jak to liczyć
23 wrz 15:40