Średnia
paskuda_16: W pewnej firmie płace 20% pracowników wzrosły o 50 zł.
O ile złotych wzrosła średnia płaca w tej firmie
6 maj 19:41
AS: zadanie uogólniam.
Niech w firmie jest n pracowników,ich zarobki to x1,x2,...,xn.
Średnia zarobków wynosi
x1 + x2 + ... + xn
śr = −−−−−−−−−−−−
n
płace p % pracowników wzrosły o A zł.
Wtedy
x1 + x2 +,... + xn + p%*n*A
sr1 =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n
x1 + x2 +,...+ xn
sr1 = −−−−−−−−−−−− + p%*A = sr + p%*A
n
Średnia płaca wzrośnie o p%*A
W zadaniu wzrost wyniesie 20%*50 = 1/5*50 = 10 zł
16 maj 12:47