wielomiany
jojo: Znajdź liczbę, której kwadrat jest o 2 mniejszy od jej czwartej potęgi.
23 wrz 13:34
Basia:
x2 = x4 − 2
i rozwiąż
23 wrz 13:35
jojo: ok tylko jak sobie po przenosze i za x
2 =t to później jak obliczę deltę to co mam dalej
zrobić
23 wrz 13:38
konrad: obliczyć pierwiastki
23 wrz 13:39
pigor: ... np. tak : z treści zadania szukasz takich liczb
x=? , że
x2= x4−2 ⇔ x
4−x
2−2= 0 ⇔ x
4−2x
2+x
2−2= 0 ⇔ x
2(x
2−2)+1(x
2−2)= 0 ⇔
⇔ (x
2−2)(x
2+1)= 0 ⇔ x
2−2= 0 ⇔ x
2= 2 ⇔ |x|=
√2 ⇔
x= √2 ∨ x=−√2 ⇔
⇔
x∊{√2,−√2} − szukane
liczby spełniające warunki zadania . ...
23 wrz 13:43
Piotr:
i zalozenie t≥0
23 wrz 13:43