Wartosc bewzględna
Agnieszka: Jesli zadanie brzmi.. Liczba I5−2I + I1−6I jest równa... i ja zrobiłam tak:
Opuscilam wartosc bezwzgl. i jest
5−2 + 1−6
3 + (−5)
−2 i jest taka odpowiedz to jest to dobrze?
23 wrz 13:01
konrad: nie możesz od tak opuścić wartości bezwzględnej
najpierw oblicz to co się w tej wartości bezwzględnej znajduje
23 wrz 13:03
Agnieszka: w pierwszej wart.bezwgl znajduje się nom 3 a w drugiej −5
23 wrz 13:05
konrad: tak
23 wrz 13:06
Agnieszka: czyli 3−5 to −2
23 wrz 13:07
konrad: wiesz w ogóle co to wartość bezwzględna?
bo wg Ciebie |−5|=−5 co jest nieprawdą
23 wrz 13:09
Agnieszka: No wiem co to jest.. ale nie mam zadnego znaku równosci po wartosci.. wiec troszke nie
rozumiem juz teraz
23 wrz 13:12
Agnieszka: matko wiem.. 3=−5 czyli 8 suma
23 wrz 13:13
konrad: to skoro wiesz to dlaczego piszesz że |1−6|=1−6
23 wrz 13:15
konrad: 3=−5
23 wrz 13:15
Agnieszka: Mój błąd.. Ale no poprowadziles mnie Konradzie na dobrą strone
23 wrz 13:16
Basia:
Agnieszko nie komplikuj, bo się potem gubisz
|5−2|+|1−6| = |3|+|−5| = 3+5 = 8
23 wrz 13:17
Agnieszka: A nie
23 wrz 13:17
Agnieszka: Ja to wszystko na skróty robie a wiem,ze tak nie mozna

I pozniej wlasnie sie gubie i jest jak
jest..
23 wrz 13:17
Agnieszka: Dziękuje Bardzo za pomoc

jestescie Wielcy w tym pomaganiu!
23 wrz 13:20