wielomian
zzzzzzz: Dany jest wielomian W(x)= 8x
5−32x
3−x
2+4.
rozłóż ten wielomian na czyorzystajac z rozkładu na czynniki, ustal znak liczby W(−1), bez
obliczania jej wartości
23 wrz 12:34
ICSP: 8x5 − 32x3 − x2 + 4 = 8x3(x2 − 4) − x2 + 4 = (8x3−1)(x2−4) = (2x − 1)(4x2 + 2x +
1)(x2 − 4)
w(−1) > 0
23 wrz 12:37
anna: Dany jest wielomian W( x)=85−323−2+4.
a) Rozłóż ten wielomian na czynniki możliwe najniższego stopnia
b) Korzystając z Rozkładu wielomian na czynniki, ustal znak liczby W{p3}, bez obliczania jej
wartości.
18 maj 11:42