Zadanie na zbiorach
Potrzebujący: W klasie 1a jest 36 uczniow wsrod ktorych 26 zna jezyk angielski 23 zna jezyk francuski i 24
zna jezyk rosyjski . Czy w klasie 1a jest uczen ktory zna wszystkie 3 jezyki
23 wrz 12:18
nOI: A−zna ang
B−zna fr
C−zna ros
AuBuC=36
A=26
B=23
C=24
A+B+C=73
AuBuC=A+B+C −AnB−AnC−BnC+AnBnC ≤A+B+C+AnBnC
AnBnC≥AuBuC−A−B−C
AnBnC≥36−73<0 =>NIE MA TAKIEJ OSOBY
23 wrz 12:30
Eta:
Minimalna liczba uczniów znająca dwa języki:
A∩ F=26+23 −36= 13
A∩R= 26+24−36= 14
F∩R= 23+24−36= 11
Minimalna liczba uczniów znających trzy języki
A∩R∩F= 36−(26+24+23−13−14−11) =.......
Teraz podaj odp
23 wrz 12:32