Pierwiastki
nickii: Rozwiąż:
2(√6p*√15q=?
23 wrz 12:13
nickii: zapomniałem zamknąć nawias
23 wrz 12:14
ICSP: a to p i q to są jakieś zmienne ?
23 wrz 12:14
nickii: mam wykonać potęgowanie na tym przykładzie:
(√6p+√15q)2
23 wrz 12:17
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
a = √6p
b = √15q
(√6p + √15q)2 = 6p2 + 6pq√10 + 15q2
23 wrz 12:18
nickii: tak tak, właśnie to wiem, ale nie mam pojęcia dlaczego 6pq√10
23 wrz 12:20
Saizou : bo
2ab=2*√6p*√15=2pq*√3*√2*√3*√5=2pq*{9}*√10=2pq*3*√10=6pq*√10
23 wrz 12:23
ICSP: 2*a*b = 2 *
√6p *
√15q = 2 * pq *
√6*15 = 2 * pq *
√3 * 2 * 5 * 3 = 2 * pq *
√9 * 10
= 2 * pq *
√9 *
√10 = 2 * pq * 3 *
√10 = 6 * pq *
√10 = 6pq
√10
te całe dwie linijki powinieneś wykonać w pamięci przez maksymalnie 3 s
23 wrz 12:23
nickii: ok dzięęki, znaczy ja wiedziałem, że tak trzeba, ale zawsze mam problem z pierwiastkami, teraz
wiem, że trzeba było tak rozpisać, żeby jak najlepiej to uprościć. Dziękuję
23 wrz 12:30