wykaż i oblicz
matmaa:

W okregu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E.
a) wykaż, że trójkąt BCE~ ADE
b) wiedząc, że |BC|=3 cm i |AD|= 9cm, oraz pole BCE =4 cm
2, oblicz pole trójkąta EDB
23 wrz 12:08
ICSP: w czym masz tutaj problem ?
23 wrz 12:11
matmaa: z tym wykazaniem bo zapomnialam jak to sie robi. cos kojaze ale chce miec to dobrze zrobione bo
nie mam pewnosci czy dobrze mysle

mam to rozwiazane ale dla pewnosci chce miec kogos
rozwiazanie dla porownania
23 wrz 12:14
ICSP: więc pokaż swoje rozwiązanie a ja ci powiem czy dobrze
23 wrz 12:15
matmaa: pokaz mi tylko podpunkt "a" jak to zrobic
23 wrz 12:18
ICSP: ∡AED = ∡BEC (kąty wierzchołkowe −
https://matematykaszkolna.pl/strona/3010.html)
∡ADE = ∡CBE (katy wpisane oparte na tym samym łuku są
równe)
∡ECB = ∡EAD (suma miar katów w trójkącie musi być równa 180
o )
Z cechy kkk oba trójkąty są podobne.
c.k.d.
teraz rób b
23 wrz 12:21
matmaa: dzieki

czyli dobrze mam
23 wrz 12:26