Równania i nierówności liniowe
Marta: Drut o dług. 27m pocięto na trzy częsci,których stosunek dług. jest równy 2:3:4.
Jaką długosc ma najkrótsza z tych części?
A 4,5m
B 6m
C 6,75m
D 9m
Prosze o podanie obliczenia.. Z góry dziękuje!
23 wrz 12:06
konrad: 2x+3x+4x=27
rozwiąż to, następnie oblicz wartość dla 2x
23 wrz 12:08
Marta: 9x=27 / :9
x=3 tak
23 wrz 12:10
Basia:

cały drut to to coś od czerwonej do czerwonej kropki
teraz obudź i włącz szare komórki
23 wrz 12:11
konrad: tak
23 wrz 12:11
Marta: czyli 9 Basiu takk?
23 wrz 12:12
Eta:
2x = .....
23 wrz 12:15
Marta: 2x=9 / : 2
x= 4,5 tak?
23 wrz 12:16
Eta:
9x=27 ⇒x=3 to 2x=.....
23 wrz 12:17
Marta: 6
23 wrz 12:18
Eta:
No wreszcie
23 wrz 12:18
Marta: Dzięki
23 wrz 12:18
Eta:
Na zdrowie
23 wrz 12:19