co zrobić z takim działaniem?
Kalina: (n+1−5)2=0
23 wrz 11:29
Piotr:
jak nie znasz wzoru to tak samo jak a2 = a*a
23 wrz 11:30
Kalina: Czyli :
(n+1−5)2=0
n2+12−52=o
n2+1−25=0
tak?
23 wrz 11:38
Piotr:
nie.
(n+1−5)(n+1−5)=
i wymnazasz nawiasy. tak
23 wrz 11:41
Kalina: i teraz każdy z każdy ?
dzięki wielkie
23 wrz 11:42
Piotr:
tak. tak, jak normalnie bys wymnazala nawiasy.
(a+b)
2=(a+b)(a+b)= a
2+ab+ab+b
2=
a2+2ab+b2 czyli wyszedl wzor skroconego mnozenia
23 wrz 11:45
Kalina: ok. rozumiem

dzięki !
23 wrz 11:47
Piotr:
prosze
23 wrz 11:48
Basia: Witaj
Piotrze 
a po co to w ogóle podnosicie do kwadratu ?
a
2 = 0 ⇔ a=0
(n+1−5)
2 = 0 ⇔ n+1−5 = 0 ⇔ n = −1+5 ⇔ n = 4
poza tym tak jakoś mi się wydaje, że (n+1−5)
2 = (n−4)
2
i wobec tego myślę, że zadanie jest źle przepisane
23 wrz 11:50
Piotr:
Witaj
Basiu 
nie mam zielonego pojecia

kompletnie nie patrzylem co jest w nawiasie ! chyba odruchowo pomyslalem, ze to za latwe by
bylo...ale przynajmniej bedzie wiedziec jak podnosic do kwadratu

nawet nie spojrzalem ze to rownanie ! ale jaja
23 wrz 11:54