Liczby rzeczywiste - zadania
Truskawka123: 1.Oblicz (2√32 − 3√2)2
2. Uprość wyrażenie a następnie oblicz jego wartość dla podanej wartości x:
(√2 − x)2 − (2x3 + 1)(2x3 −1) dla x=√2
3. Wykaż że podana nierówność jest prawdziwa dla dowolnych liczb dodatnich x i y:
2xy ≤ x2 + y2
23 wrz 11:13
Ann: (2√32−3√2)2=(2*√2*42−3√2)2=(2*4√2−3√2)2=(5√2)2=25*2=50
(√2−x)2−(2x3+1)(2x3−1)=2+x2−2√2x−4x6+1=−4x6+x2−2√2x+3
dla x=√2
−4*8+2−4+3=32+2−4+3=33
x2+y2−2xy≥0
(x−y)2≥0 prawdziwe dla kazdych x i y , bo kwadrat liczby jest zawsze nieujemny c.n.d,
23 wrz 11:34