Funkcja kwadratowa
Szajbus: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, której miejscami zerowymi są liczby 1 i −3 i której wykresem
jest parabola styczna do prostej o równaniu y=−4.
Pomóżcie bo tego nie ogarniam nie musi być rozwiązane tylko żeby było wytłumaczone krok po
kroku jak zrobić.
23 wrz 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1.
zastanawiamy się jaki ma wzór funkcja kwadratowa.
y=a(x−x
1)(x−x
2)
krok 2.
w takim razie nasza funkcja ma wzór:
y = a(x−1)(x−(−3)) ... czyli y= a(x−1)(x+3)
krok 3.
skoro ma być styczna do y=−4. to oznacza, że wierzchołek paraboli musi mieć współrzędne (x
w;
−4)
krok 4.
przypominamy sobie wzór na y
w wierzchołka paraboli:
krok 5.
y=a(x−1)(x+3) = ax
2 +2ax −3a
Δ = 4a
2 + 12a
2 = 16a
2
−4a = −4 ⇔ a = 1
krok 6.
w takim razie wzór funkcji jest następujący:
..... dokończ......
23 wrz 10:47
Szajbus: y = x2 + 2x − 3
Dziękuję bardzo za pomoc.
23 wrz 10:53
Basia: można bez Δ
| | x1+x2 | | 1−3 | |
xw = |
| = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
f(−1) = −4
a(−1−1)(−1+3) = −4
a*(−2)*2 = −4
−4a = −4
a = 1
23 wrz 11:28