matematykaszkolna.pl
zadania zadanie: na ile wszystkich roznych sposobow mozna ustawic 4n osob a) w dwoch szeregach po 2n osob b) w czterech szeregach po n osob tak aby dwie wyroznione osoby staly obok siebie?
23 wrz 10:17
Ann: a)
nawias
4n
nawias
nawias
2n
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
2n
nawias

*

b) − − − a a' − − − − − − − − − − − − −− − − − − − −−− −− − − 1 2 3 4 n miejsc w jednym szeregu − a sa 4 szeregi jedna os wyrozniona moze wybrac miejsce od 1 do n−1 i wtedy druga wybiera miejsce za nia pozostale os wybieraja miejsce sposrod 4n−2 miejsc

nawias
n−1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4n−2
nawias
nawias
1
nawias

4*
*

23 wrz 11:25
Basia: ad.a za mało; Ann podzieliłaś tylko tę grupę na szereg1 i szereg 2 a teraz w każdym szeregu możesz te osoby ustawiać dowolnie czyli będzie
nawias
4n
nawias
nawias
2n
nawias

*(2n)!*(2n)!

nawias
2n
nawias
nawias
2n
nawias

nie piszę
bo przecież to = 1

ad.b mają być 4 szeregi czyli odstawiam na bok 2 osoby i mam teraz 4n−2 osoby wybieram: n−2 ( do szeregu X), potem z pozostałych 3n wybieram n osób do szeregu Y, potem z pozostałych 2n wybieram n osób do szeregu Z, do czwartego T już nic nie wybieram bo mi po prostu n osób zostało czyli mam:
nawias
4n−2
nawias
nawias
n−2
nawias

nawias
3n
nawias
nawias
n
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
2
nawias

*
*

mogę przestawiać w dowolny tak utworzone szeregi czyli mam permutację zbioru {X,Y.Z,T} czyli mnożę to jeszcze przez 4! jeżeli A i B mają stać obok siebie to mogę je postawić na miejscach (1,2) (2,3),....,(n−1,n) czyli mam 2*(n−1) sposobów bo na każdej pozycji to może być AB lub BA co daje ostatecznie

nawias
4n−2
nawias
nawias
n−2
nawias

nawias
3n
nawias
nawias
n
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
2
nawias

2*4!*(n−1)*
*
*

23 wrz 11:42
zadanie: a w odp. do a) jest 4(2n−1)(4n−2)!
23 wrz 12:51
zadanie: ?
23 wrz 12:54
zadanie: ?
23 wrz 13:47
zadanie:
23 wrz 17:22