oblicz pole powierzchni całkowitej
qqqqq: oblicz pole powierzchni całkowitej
a) graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 2√2 i wysokości równej 14
b) graniastosłupa prawidłowego czworokątnego , w którym przekątna o długości 12 cm jest
nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni.
c) graniastosłupa prostego trójkątnego którego podstawa jest trójkątem prostokątnym
równoramiennym o przeciwprostokątnej długości 18cm a przekątna największej ściany bocznej jest
nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 30 stopni
tak wiec "a" mam obliczone i wychodz
Pp=12√3
Pb=168√2
pc=24(√3+7√2) [cm2]
23 wrz 10:03
asdf:

d = a
√2
i liczysz to cosinusem
a wysokość policzysz z tw. pitagorasa, albo od razu sinusem
23 wrz 10:07
asdf: c) Największa ściana to ta, gdzie jeden z boków to przeciwprostokątna
23 wrz 10:09