prośba o wskazówkę
nowa: mam takie zadanie
(√3+2√2)x+ (√3−2√2)x=6
wiem, że trzeba skorzystać z przekształcenia wzoru a2−b może mi ktoś pomóc
23 wrz 09:37
Dream: √3+2√22+√3−2√22=(3+2√2)+(3−2√2)=3+3=6
Po prostu podnosisz do drugiej potęgi, 2√2 ci się redukują, zostaje 3+3 i masz.
23 wrz 09:45
nowa: ale jak podniosę to nie będę mieć 2 tylko 2x, wiem że trzeba skorzystać z wzoru a2−b2 tylko
nie wiem jak
23 wrz 09:49
nowa: odświeżam ,to ważne
23 wrz 12:22
ICSP:
później podstawiasz
(
√3 + 2√2)
x = t
i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
23 wrz 12:24
nowa: ok, dzięki a jak by to zrobić metodą ze wzorem skróconego mnożenia
23 wrz 12:40
ICSP: wzorek przydaje się do wykazania tego co napisałem.
23 wrz 12:41
nowa: a mógłbyś mi to rozpisać, bo jakoś zbytnio sama nie mogę do tego dojść
23 wrz 12:44
ICSP: nie umiesz usunąć niewymierności z mianownika ?
23 wrz 12:46
Marta: Niewymierność to podstawa heh...
23 wrz 12:48
nowa: potrafię, ale chodzi mi o to jak się to równanie wzięło
23 wrz 12:54
ICSP: po prostu trzeba znać tą zależność. Na tym polega cała trudność w tym zadaniu.
| | √3 − 2√2*√3 + 2√2 | |
√3 − 2√2 = |
| = |
| | √3 + 2√2 | |
| √(3 − 2√2)(3+2√2) | | 1 | |
| = |
| |
| √3 + 2√2 | | √3 + 2√2 | |
23 wrz 12:59
nowa: ok bardzo dziekuję
23 wrz 13:08
pigor: ... lub nieco inaczej np. tak :
(√3+2√2)x+ (√3−2√2)x= 6 ⇔ (
√(√2+1)2)
x+ (
√(√2−1)2)
x= 6 ⇔
| | 1 | |
⇔ (√2+1)x+(√2−1)x=6 ⇔ (√2+1)x+ |
| =6 ⇔ |
| | (√2+1)x | |
⇔ ((
√2+1)
x)
2− 6(
√2+1)
x+1=0 i Δ=36−4=32=16*2 i (
√2+1)
x=
12(6±4
√2) ⇔
⇔ (
√2+1)
x=3±2
√2 ⇔ (
√2+1)
x=(
√2±1)
2 ⇔
⇔ (
√2+1)
x=(
√2+1)
2 ∨ (
√2+1)
x=(
√2−1)
2 ⇔
x=2 ∨ (
√2+1)
x=(
√2+1)
−2 ⇔
⇔
x=−2 , czyli
x∊{−2,2} − szukany zbiór rozwiązań danego równania . ...
23 wrz 13:32