wielomiany
michał: Oblicz m, jeśli liczba √3 jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = 13x3 − x2 + mx − 3
nie wiem jak to zrobić, podstawiłem sobie za x = √3 ale wychodzi mi 5, a prawidłowy wynik
wynosi 2√3 − 1. Jak to zrobić?
23 wrz 09:21
loitzl9006:
wydaje się że dobrze robisz to zadanie, podstawiasz x=
√3 i przyrównujesz w(x) do zera:
czyli W(
√3)=0
| | 1 | |
0 = |
| *(√3)3−(√3)2+m*√3−3 |
| | 3 | |
Pokaż jak to rozwiązujesz
23 wrz 09:34
michał: w(√3) = 13√33 − √32 + m√3 − 3
13 * √27 − 3 + m√3 − 3
13 * 3√3 − 3 + m√3 − 3
√3 − 6 + m√3 / :√3 − tutaj zapomniałem podzielić 6 przez √3
więc:
0 = 1 − 6√3 + m / −1
−1 = −6√3 + m / +6√3
−1 + 6√3 = m
23 wrz 09:44
loitzl9006:
dokładnie, zapomniałeś podzielić 6 przez √3, zamiast podzielić to pomnożyłeś i stąd zły
wynik.
23 wrz 09:50
michał: ale dalej nie wychodzi mi 2
√3 − 1
23 wrz 09:54
loitzl9006: 0=
√3 − 6 + m
√3 / :
√3
m=−1+2
√3
23 wrz 10:00
michał: dziękuje teraz wychodzi
23 wrz 10:04