wielomiany
michał: Dla jakich wartości parametru a suma współczynników wielomianu w(x) = x3 + (2x−1)2 + a jest
liczbą dodatnią?
Proszę o wytłumaczenie!
23 wrz 09:02
loitzl9006:
Najpierw zauważmy, jakie są współczynniki wielomianu. Żeby to zrobić, trzeba go przedstawić w
postaci ogólnej. Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia:
(2x−1)2=4x2−4x+1
czyli postać wielomianu to:
w(x)=x3+4x2−4x+1+a
Współczynnik przy x3 jest równy 1
Współczynnik przy x2 jest równy 4
Współczynnik przy x jest równy −4
wyraz wolny to 1+a
suma współczynników to 1+4−4+1+a
Kiedy będzie liczbą dodatnią? Gdy 1+4−4+1+a>0 rozwiąż
II sposób na to zadanie:
zauważmy, że suma współczynników wielomianu to inaczej w(1):
w(1)=1+(2*1−1)2+a=1+1+a=2+a
2+a>0
...
Taki sposób jest dobry do zadań typu: Ile wynosi suma współczynników wielomianu
(x−1)2012+(3x2+4x+7)577+x+2 itp
23 wrz 09:11
michał: dzięki teraz to rozumiem
23 wrz 09:53