pls o pomoc:)
deni: wykaz ze jesli liczby x i a sa dodatnie, α, β ∊(0, pi drugich) i sin= √x/x+4 oraz tg β=
√x/a to α=β
23 wrz 00:33
Basia:
sin(czego) = √xx+4 ? pewnie sinα
23 wrz 00:48
Basia:
| | x | |
sinα = √ |
| tak chyba miało być |
| | x+a | |
sin
2β+cos
2β = 1
x*cos
2β + a*cos
2β = a
(x+a)*cos
2β = a
| | x | | a | | x | |
sin2β = |
| * |
| = |
| = sin2α |
| | a | | x+a | | x+a | |
ponieważ α,β∊(0;
π2) wynika stąd, że
sinβ = sinα
czyli
β=α
23 wrz 00:59
deni: tak to bylo sin α, dzieki jeszcze raz
23 wrz 01:02