...
maturzystka: Korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż, że dla
podanych wartości x prawdziwa jest równość:
| | 4 | | 3 | |
a) |6x − 9| * |
| = 6 dla x ≠ |
| |
| | |6 − 4x| | | 2 | |
b) 3
√x2 + 8x +16 +
√36 − 36x + 9x2 = 18 dla x ∊ <4;2>
| | √4x2 + 16x + 16 | |
c) |
| = 2 dla x > −2 |
| | x + 2 | |
| | √36 − 24x + 4x2 + |x − 3| | |
d) |
| = 3 dla x ≠ 3 |
| | √9 − 6x + x2 | |
22 wrz 23:52
Basia:
ad.a
|6x−9| = 3|2x−3|
|6−4x| = 2|3−2x|
a co powiesz o |2x−3| i |3−2x| ?
ad.b,c,d
x2+8x+16 = (x+4)2
√x2+8x+16 = √(x+4)2 = |x+4|
powtórz wzory skróconego mnożenia i powalcz trochę sama
w (c) i (d) wyłącz sobie najpierw wspólny czynnik przed nawias (w licznikach)
22 wrz 23:59
ICSP: według mnie warto wspomnieć o własności :
|ab| = |a|*|b|
23 wrz 00:01
Basia: może i warto ICSP, ale przecież to maturzystka
23 wrz 00:03
ICSP: Basiu ja kiedyś głowiłem się nad podobnym zadaniem w trzeciej klasie tylko dlatego ze nie
znałem tej własności

Mogła o niej nie słyszeć, mogła o niej zapomnieć, ja tylko przypominam że coś takiego istnieje
23 wrz 00:05
Basia:
maturzystka nic nie powie, bo wpisała zadanka i poszła spać z nadzieją, że jutro przepisze
sobie gotowe rozwiązania i w poniedziałek "świetnie przygotowana" pójdzie do szkoły
Ręce opadają..................
23 wrz 01:07
deni: xD
23 wrz 01:16
także maturzystka: a ja wciąż nie rozumiem
8 gru 19:15
także maturzystka: podpunkt b. nie wiem jak mam go ruszyć.
8 gru 20:08
Marcin: I maturzystka

To skrócone mnożenie pod pierwiastkami
8 gru 20:12
PW: b) wyrażenia pierwiastkowane "zwinąć" korzystając z wzoru
a2+2ab+b2 = (a+b)2
lub
a2−2ab+b2 = (a−b)2
− wtedy okaże się, czemu równa się pierwiastek na zadanym przedziale − liczbie a−b (w drugim
wypadku a−b), czy też liczbie do niej przeciwnej.
8 gru 20:14
PW: Chochlik − poprawiam − liczbie a+b (w drugim...
8 gru 20:16
także maturzystka: czyli jak mi wychodzi że "iksy" się zredukują i 6=6 to o to chodzi.?
8 gru 20:24
także maturzystka: |x+4|+|x−2|=6
x+4−x+2=6
6=6
i już mogę napisać to ukochane cbdu ?
8 gru 20:25
PW: No miałaś wykazać, że na podanym przedziale prawdziwa jest równość. Skoro po przekształceniach
i skorzystaniu z faktu, że x∊ <2, 4> (chyba nie <4, 2>) doszłaś do równoważnej prawdziwej
równości, to znaczy że badana równość jest prawdziwa.
8 gru 20:28
także maturzystka: ok dzięki.
paniczny strach przed frazą "wykaż że" i "udowodnij" opróżnia umysł.
dziękuję za cierpliwość
8 gru 20:37
PW: 36−36x+9x2 = (6+3x)2, a więc
√36−36x+9x2 = √(6−3x)2 = |6−3x| = 3|2−x| = 3(2−x) dla x∊<2, 4>, a więc badana równość na
zadanym przedziale ma postać
3(x+4) + 6 − 3x = 18
18 = 18,
co oznacza że badana równość jest równoważna równości prawdziwej.
Musiałem sobie to napisać, bo "w locie" podzieliłaś przez 3.
8 gru 20:40